Využitie agrovoltiky má v strednej Európe obrovský potenciál

SAPI
11. 09. 2024



Nový výskum ukazuje, že agrovoltika (kombinácia solárnych panelov a pestovania plodín) môže výrazne zvýšiť efektivitu a zisky. Analýza think-tanku Ember hovorí o zvýšení výnosov z pestovania ovocia až o 16 % a o náraste ročného zisku až o 1 268 eur na hektár pšenice. Agrovoltika však neprináša len dodatočné príjmy z predaja elektriny. Zlepšuje zadržiavanie vody a chráni plodiny pred extrémnymi výkyvmi počasia. Analýza ďalej ukazuje, že agrovoltika má obrovský potenciál v strednej Európe, kde by inštalácia solárnych panelov na poľnohospodárskej pôde mohla produkovať desaťkrát viac elektriny než je ročná spotreba v poľnohospodárstve a potravinárstve. Kým v Nemecku a ďalších západoeurópskych krajinách sa agrovoltika teší rastúcej popularite, stredná Európa stále čaká na legislatívu, ktorá by rozvoj umožnila.

Komentáre

Súvisiace

Renewables 2024 (IEA): solárna fotovoltika do roku 2030 zabezpečí 80 % novej kapacity

Podľa najnovšej správy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa očakáva, že solárne fotovoltické (PV) systémy budú hlavným motorom rýchlej expanzie obnoviteľných zdrojov energie v nasledujúcom desaťročí.

14. 10. 2024VIAC

 

Do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

Európska solárna asociácia SolarPower Europe v najnovšej správe s názvom „EU Solar Jobs report 2024“ predpokladá, že do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

14. 10. 2024VIAC

 

Európska komisia spustila formálny infringement voči Slovensku kvôli REDIII

Kvôli oneskorenej transpozícii niektorých častí tretej revidovanej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (REDIII) spustila Európska komisia formálny právny proces, ktorý predchádza žalobe.

14. 10. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek