Európska komisia spustila formálny infringement voči Slovensku kvôli REDIII

SAPI
14. 10. 2024



Eurokomisia odkazuje Slovensku, aby rešpektovalo smernicu, ktorá má urýchliť rozvoj OZE

Slovensko čelí ďalšiemu infringementu v energetike. Európska komisia spustila formálny postup, ktorý má za cieľ zabezpečiť súlad medzi európskou a národnou legislatívou. Tento krok prichádza v súvislosti s meškajúcou transpozíciou revidovanej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), ktorá bola prijatá v novembri 2023. Komisia upozorňuje, že Slovensko stále neimplementovalo nové požiadavky na zrýchlené pripájanie OZE do svojich vnútroštátnych predpisov.

 

Čo kritizuje Európska komisia?

Podľa Komisie Slovensko zanedbalo povinnosť transponovať ustanovenia smernice, ktoré sa týkajú zjednodušenia povoľovacích procesov a infraštruktúry potrebnej na integráciu dodatočných obnoviteľných zdrojov do energetických sústav. Tieto opatrenia sú považované za „prevažujúci verejný záujem“ a mali by byť splnené do 1. júla 2024.

Slovensko nie je v tomto konaní osamotené, keďže Komisia oznámila, že začína konanie aj voči ďalším 25 členským štátom EÚ. Tieto krajiny majú dva mesiace na reakciu a implementáciu novelizácie svojich predpisov, inak im hrozí odôvodnené stanovisko a následné žaloby na Súdny dvor EÚ. Európska komisia zdôrazňuje význam rýchlej implementácie legislatívy, aby sa zabezpečilo, že Slovensko nezostane pozadu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a energetickej transformácie.

Komentáre

Súvisiace

Renewables 2024 (IEA): solárna fotovoltika do roku 2030 zabezpečí 80 % novej kapacity

Podľa najnovšej správy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa očakáva, že solárne fotovoltické (PV) systémy budú hlavným motorom rýchlej expanzie obnoviteľných zdrojov energie v nasledujúcom desaťročí.

14. 10. 2024VIAC

 

Do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

Európska solárna asociácia SolarPower Europe v najnovšej správe s názvom „EU Solar Jobs report 2024“ predpokladá, že do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

14. 10. 2024VIAC

 

Využitie agrovoltiky má v strednej Európe obrovský potenciál

Nový výskum ukazuje, že agrovoltika (kombinácia solárnych panelov a pestovania plodín) môže výrazne zvýšiť efektivitu a zisky. Analýza think-tanku Ember hovorí o zvýšení výnosov z pestovania ovocia až o 16 % a o náraste ročného zisku až o 1 268 eur na hektár pšenice.

11. 09. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek