Renewables 2024 (IEA): solárna fotovoltika do roku 2030 zabezpečí 80 % novej kapacity

SAPI
14. 10. 2024



Solárne fotovoltické systémy sa majú podieľať na globálnych prírastkoch obnoviteľných kapacít v tomto desaťročí na úrovní až 80 % 

Podľa najnovšej správy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa očakáva, že solárne fotovoltické (PV) systémy budú hlavným motorom rýchlej expanzie obnoviteľných zdrojov energie v nasledujúcom desaťročí. Do roku 2030 by solárna energia mala predstavovať 80 % z plánovaných 5,500 GW nových prírastkov čistej energie.

 

Kľúčové zistenia správy „Renewables 2024“:

 

Výzvy a problémy s mriežkami

Zároveň s touto expanziou sa očakáva, že sa zvýši aj tlak na infraštruktúru elektrických sietí, ktoré budú musieť zvládnuť rýchlo rastúcu kapacitu obnoviteľných zdrojov. Americké a európske siete čelia vážnym výzvam pri pripojení nových projektov.

 

Sektor solárneho energetického priemyslu si vyžaduje stabilitu

Správa IEA tiež upozorňuje na obavy v oblasti výroby solárnej energie. Ceny modulov prudko klesli a množstvo vyrobenej energie zo slnka prevyšuje na trhu dopyt, čo viedlo k uzavretiu a zrušeniu mnohých projektov.

 

Optimistické predpoklady IEA

Vzhľadom na to, že obnoviteľné zdroje sú dnes najlacnejšou možnosťou na pridanie nových elektrární vo väčšine krajín, IEA ostáva optimistická, že rýchly rast obnoviteľných zdrojov energie bude kľúčovým prvkom energetického mixu v nadchádzajúcich rokoch.

Komentáre

Súvisiace

Do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

Európska solárna asociácia SolarPower Europe v najnovšej správe s názvom „EU Solar Jobs report 2024“ predpokladá, že do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

14. 10. 2024VIAC

 

Európska komisia spustila formálny infringement voči Slovensku kvôli REDIII

Kvôli oneskorenej transpozícii niektorých častí tretej revidovanej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (REDIII) spustila Európska komisia formálny právny proces, ktorý predchádza žalobe.

14. 10. 2024VIAC

 

Využitie agrovoltiky má v strednej Európe obrovský potenciál

Nový výskum ukazuje, že agrovoltika (kombinácia solárnych panelov a pestovania plodín) môže výrazne zvýšiť efektivitu a zisky. Analýza think-tanku Ember hovorí o zvýšení výnosov z pestovania ovocia až o 16 % a o náraste ročného zisku až o 1 268 eur na hektár pšenice.

11. 09. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek