Aj na Slovensku sa dala minulý rok kúpiť elektrina za zápornú cenu

SAPI
09. 09. 2024



V Bratislave 9. september 2024

TLAČOVÁ SPRÁVA

Aj na Slovensku sa dala minulý rok kúpiť elektrina za zápornú cenu

Až 90-krát mohli obchodníci s elektrinou na Slovensku v roku 2023 získať elektrinu a nielenže za ňu nezaplatiť, ale dokonca za jej kúpu dostať zaplatené. Podľa Agentúry Európskej únie pre spoluprácu regulačných organov v oblasti energetiky (ACER), ktorej členom je aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR, to podobne ako v iných krajinách EÚ súviselo najmä s výrazným zvýšením výroby zelenej elektriny z veterných a fotovoltických elektrární.

  

Fenomén záporných cien elektriny, kedy ju kupujúci môže získať s tým, že za elektrinu nezaplatí, ale naopak dostane zaplatené, sa minulý rok netýkal iba Slovenska. Napríklad vo Fínsku mali podľa údajov ACER v roku 2023 až 481-krát záporné ceny elektriny, v Nemecku 300-krát a v susednej Českej republike 131-krát. „Všetko sú to krajiny, ktoré sú vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie pred nami, a Česká republika napríklad aj v oblasti výstavby veterných elektrární významne zjednodušila ich povoľovanie,“ dodáva Ján Lacko, člen Výkonného výboru SAPI - Slovenskej asociácie udržateľnej energetiky (SAPI).

Záporné ceny elektriny vznikajú najmä v čase, kedy v danej krajine výroba prevyšuje spotrebu, a zároveň chýbajú kapacity prenosových sietí, ktoré by umožnili tieto prebytky vyviezť do inej krajiny. Napríklad v Nemecku kvôli tomu museli obmedziť výrobu až 10 terrawatthodín elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Len pre porovnanie ide o tretinu z celkovo vyrobenej elektriny na Slovensku. „Ak by boli dostatočné kapacity prenosovej sústavy na jej vývoz, výrobcovia z Nemecka by ju ponúkali v iných krajinách za nižšiu cenu, čím by tlačili na pokles cien elektriny aj tam,“ vysvetľuje J. Lacko.

Lacná a dostupná energia z obnoviteľných zdrojov tak tlačí na znižovanie cien elektriny v celej Európe. Práve minulý rok vzrástol podiel OZE na celkovo vyrobenej elektrine v Európskej únii (EÚ) až na 45 %, a to najmä vďaka fotovoltickým a veterným elektrárňam. „V prípade Slovenska je najväčší nevyužitý potenciál stále vo veternej energetike, keďže tu stále máme iba päť veterných elektrární. Zatiaľ sa bohužiaľ od minulého roka, kedy vláda prijala záväzok zrýchliť a zjednodušiť povoľovacie procesy, sa prakticky žiadne z bariér neodstránili,“ upozorňuje J. Lacko.

ACER poukazuje aj na potrebu investícií do nových kapacít sietí, čo by spotrebiteľom v Európe umožnilo ešte viac profitovať z rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. „Aj na Slovensku je potrebné transparentne a dlhodobo plánovať rozvoj kapacít siete, ak majú v budúcnosti slovenské domácnosti a firmy vyťažiť maximum z tejto zelenej transformácie európskej energetiky,“ dodáva J. Lacko. V súčasnosti sa napríklad budujú nové siete v rámci cezhraničných projektov ACONDanube InGrid, v rámci ktorých sa zavádzajú aj inteligentné prvky do sústav a posilňuje prepojenie Slovenska s okolitými krajinami. Len na tieto projekty poskytla Európska únia 200 mil. eur.

     

Kontakt pre médiá

Ján Lacko                                                                                              Peter Marčan

Člen Výkonného výboru SAPI                                                         PR agentúra ReputationN

jan.lacko@sapi.sk                                                                              marcan@reputationn.sk

+421 917 840 357                                                                              +421 910 984 243

 

Komentáre

Súvisiace

Renewables 2024 (IEA): solárna fotovoltika do roku 2030 zabezpečí 80 % novej kapacity

Podľa najnovšej správy Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa očakáva, že solárne fotovoltické (PV) systémy budú hlavným motorom rýchlej expanzie obnoviteľných zdrojov energie v nasledujúcom desaťročí.

14. 10. 2024VIAC

 

Do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

Európska solárna asociácia SolarPower Europe v najnovšej správe s názvom „EU Solar Jobs report 2024“ predpokladá, že do roku 2030 vznikne v sektore fotovoltiky v Európe až 1,5 milióna nových pracovných miest

14. 10. 2024VIAC

 

Európska komisia spustila formálny infringement voči Slovensku kvôli REDIII

Kvôli oneskorenej transpozícii niektorých častí tretej revidovanej smernice o obnoviteľných zdrojoch energie (REDIII) spustila Európska komisia formálny právny proces, ktorý predchádza žalobe.

14. 10. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek