Európsky trh s batériovými úložiskami rastie rekordným tempom

SAPI
13. 06. 2024















O tandeme fotovoltiky a batériových úložísk umožňujúcom maximálne využitie solárnej energie všetci vieme. Preto nás potešila nedávna správa organizácie SolarPower Europe, ktorej členom je aj SAPI, podľa ktorej Európa v roku 2023 zaznamenala nárast inštalovanej kapacity batériových systémov až o 17,2 GWh - o takmer dvojnásobok viac než v roku 2022. Aktuálna kapacita batérií sa pohybuje okolo 36 GWh, pričom najväčší, až 63 percentný podiel má rezidenčný sektor. SolarPower Europe očakáva, že rastúci trend bude pokračovať aj naďalej, i keď už pomalším tempom, najmä z dôvodu postupne utlmujúcej sa energetickej krízy, ktorá doteraz domácnosti motivovala k zabezpečeniu si čo najväčšej energetickej nezávislosti. Vedúcu úlohu by v dohľadnej dobe mohli prebrať veľké batériové systémy - tie si však podľa organizácie vyžadujú aj určitú mieru politickej podpory a úpravu trhu s elektrinou tak, aby sa umožnilo ich plnohodnotné využitie.


Komentáre

Súvisiace

Vysoké ceny elektriny pre priemyselných spotrebiteľov na Slovensku vyžadujú pozornosť a inovatívne riešenia

Odborníci Ján Karaba a Vladimír Miškovský sa zhodujú, že kombinácia obnoviteľných zdrojov a batériových úložísk môže znížiť náklady na energiu a poskytnúť flexibilitu sieti

14. 10. 2024VIAC

 

Batériové úložiská budú čoskoro nevyhnutnou súčasťou fotovoltických systémov v domácnostiach

Tieto systémy ukladajú energiu získanú z obnoviteľných zdrojov mimo špičky. Energiu, ktorú by domácnosť v danom momente nedokázala spotrebovať premieňajú na jednosmernú a ukladajú ju do vysokokapacitných batérií.

12. 06. 2024VIAC

 

Kapacita energetických úložísk by mala do roku 2030 šesťnásobne narásť

Skupina G7 sa na aprílovom stretnutí v Taliansku dohodla na výrazných investíciách do energetických úložísk. Štáty G7 sa zhodli na rekordnom globálnom cieli - na kapacite až 1500 GW do roku 2030, čo by predstavovalo až šesťnásobný nárast oproti súčasnej kapacite.

09. 05. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek