Batériové úložiská budú čoskoro nevyhnutnou súčasťou fotovoltických systémov v domácnostiach

12. 06. 2024










Nie vždy dokážeme elektrinu zo slnka spotrebovať v čase, kedy slnko svieti. Práve naopak, najmä v prípade domácností sa veľmi často stáva, že najviac elektriny spotrebúvame vtedy, keď fotovoltika nevyužíva svoj maximálny výrobný potenciál. Prírodné živly, dobu slnečného svitu, ale ani čas najväčšej špičky ovplyvniť nevieme – na preklenutie tohto časového nesúladu nám však slúžia systémy na skladovanie energie. V domácnosti môžu pomôcť ušetriť nemalé peniaze na účtoch za elektrinu a dopomôcť k dosiahnutiu energetickej nezávislosti. Ako však batériové systémy fungujú?

Nielen v prípade „veľkej“ komerčnej energetiky, ale aj v domácnostiach platí, že spolupráca viacerých zelených technológií umožňuje väčšiu flexibilitu a samostatnosť. Okrem zariadení na výrobu elektriny – v našich končinách najčastejšie zo solárnych panelov – a tepelných čerpadiel sa do popredia čoraz viac dostávajú aj zariadenia na skladovanie prebytočnej energie z OZE. Tie pomáhajú preklenúť časový nesúlad medzi kolísajúcim dopytom po energii a jej menej predvídateľnou dodávkou, poskytujú záložný zdroj energie počas výpadkov a pomáhajú znižovať náklady na energiu. Batériové úložiská tak zohrávajú kľúčovú úlohu v inteligentných domácnostiach a sieťach.

Tieto systémy ukladajú energiu získanú z obnoviteľných zdrojov mimo špičky. Energiu, ktorú by domácnosť v danom momente nedokázala spotrebovať premieňajú na jednosmernú a ukladajú ju do vysokokapacitných batérií. Keď je energia v domácnosti potrebná, premenia ju späť na striedavú. Kapacita skladovania sa môže sa pohybovať v rozmedzí od 1 kWh do viac ako 20 kWh, pričom väčšina domácností volí kapacitu okolo 10 kWh. Doba, ktorú dokáže takáto batéria v prípade výpadku dodávky elektriny pokryť sa, samozrejme, líši podľa zapojených spotrebičov. V prípade, že sa s načerpanou elektrinou zachádza šetrne a pokryje sa iba na pohon základných spotrebičov, tak batéria dokáže pokryť približne 10 až 12 hodín spotreby.








Vo všeobecnosti rozlišujeme 2 typy rezidenčného skladovania energie:

 On-grid rezidenčné skladovacie systémy

On-grid systémy ukladajú prebytočnú obnoviteľnú energiu na neskoršie použitie, pričom ale môžu čerpať aj energiu zo siete. Rovnako dokážu dodávať prebytočnú energiu späť do siete, čo umožňuje majiteľom domov vyrobenú energiu predávať energetickým spoločnostiam.

 Off-grid rezidenčné skladovacie systémy

Off-grid systémy ponúkajú energetickú sebestačnosť, keďže užívateľ je odpojený od siete. Tieto systémy sú napájané výhradne obnoviteľnými zdrojmi inštalovanými v domácnosti a ukladajú energiu do vysokokapacitných batérií, čo ich predurčuje predovšetkým pre využitie v odľahlých oblastiach s chýbajúcou infraštruktúrou.

 Rezidenčné systémy na skladovanie energie so sebou prinášajú viacero výhod. Medzi hlavné môžeme označiť:

 1. Zvýšená energetická bezpečnosť - záložný zdroj energie počas výpadkov.

2. Zvýšená energetická nezávislosť - nižšia závislosť od siete a nižšie náklady na energie

3. Podpora a stabilizácia siete - vyrovnáva ponuku a dopyt, predchádza výpadkom

4. Zníženie uhlíkovej stopy - využívanie zelených zdrojov







 Prelomové riešenie LUNA2000-7/14/21-S1

Optimálnu spotrebu a skladovanie dokáže zabezpečiť pokročilý monitorovací softvér, ktorý zvyšuje energetickú efektívnosť inštalácie. Takmer dokonalým príkladom je plne vybavený systém domáceho skladovania energie LUNA2000-7/14/21-S1, ktorý dokáže využiť až o 40 % viac energie ako jeho predchodcovia. Rýchlejšia návratnosť investície a životnosť až 15 rokov robia z LUNY ideálny systém do domácnosti. Systém je ovládateľný pomocou aplikácie FusionSolar. Jeho elegantný dizajn, tichá prevádzka a jednoduchá inštalácia ho robia najlepšou voľbou pre majiteľov domov aj inštalatérov a revolučným riešením pre domáce energetické systémy.

Téme batériových úložísk v domácnostiach sme sa venovali aj v nedávnom podcaste SAPI. Moderátor Richard Hombauer sa o téme rozprával s Martinom Hodekom, ktorý je v spoločnosti Huawei zodpovedný za dizajn a návrhy rezidenčných fotovoltických systémov. 

Komentáre

Súvisiace

Vysoké ceny elektriny pre priemyselných spotrebiteľov na Slovensku vyžadujú pozornosť a inovatívne riešenia

Odborníci Ján Karaba a Vladimír Miškovský sa zhodujú, že kombinácia obnoviteľných zdrojov a batériových úložísk môže znížiť náklady na energiu a poskytnúť flexibilitu sieti

14. 10. 2024VIAC

 

Európsky trh s batériovými úložiskami rastie rekordným tempom

O tandeme fotovoltiky a batériových úložísk umožňujúcom maximálne využitie solárnej energie všetci vieme. Preto nás potešila nedávna správa organizácie SolarPower Europe, ktorej členom je aj SAPI, podľa ktorej Európa v roku 2023 zaznamenala nárast inštalovanej kapacity batériových systémov až o 17,2 GWh - o takmer dvojnásobok viac než v roku 2022.

13. 06. 2024VIAC

 

Kapacita energetických úložísk by mala do roku 2030 šesťnásobne narásť

Skupina G7 sa na aprílovom stretnutí v Taliansku dohodla na výrazných investíciách do energetických úložísk. Štáty G7 sa zhodli na rekordnom globálnom cieli - na kapacite až 1500 GW do roku 2030, čo by predstavovalo až šesťnásobný nárast oproti súčasnej kapacite.

09. 05. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek