Prvé veľké batériové úložisko na Slovensku

SAPI
01. 02. 2022



Prechod na OZE si vyžaduje masívne investície do infraštruktúry a flexibility systému. Pred krajinami EÚ stojí v tejto súvislosti množstvo výziev, pričom jednou z najväčších je skladovanie vyrobenej elektrickej energie. Vývoj napreduje obrovskou rýchlosťou a v ostatných mesiacoch pomerne často čítame o nových technológiách energetických úložísk, ktoré chcú tento problém riešiť. Priekopníkom na Slovensku sa chce stať ZSE Energia, ktorá v batériách vidí technický aj ekonomický potenciál a plánuje vybudovať prvé veľkokapacitné úložisko pri Piešťanoch za 24 až 32 miliónov eur. Kapacita úložiska, ktoré sa bude rozprestierať na jednom hektári v obci Nižná, by mala predstavovať 35 megawatthodín, pričom ZSE Energia uvažuje aj o budúcom rozšírení o ďalší 35 MW zdroj. Spoločnosť plánuje začať s výstavbou v prvom štvrťroku 2024 a spustenie prevádzky plánuje už začiatkom roka 2025.

Komentáre

Súvisiace

Kapacita energetických úložísk by mala do roku 2030 šesťnásobne narásť

Skupina G7 sa na aprílovom stretnutí v Taliansku dohodla na výrazných investíciách do energetických úložísk. Štáty G7 sa zhodli na rekordnom globálnom cieli - na kapacite až 1500 GW do roku 2030, čo by predstavovalo až šesťnásobný nárast oproti súčasnej kapacite.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské elektrárne investujú do novej fotovoltiky a batériových úložísk

S odstavením uhoľných elektrární v Novákoch a Vojanoch sa spoločnosti Slovenské elektrárne otvorila možnosť investícií do zelených energetických zdrojov a technológií, ktorú sa rozhodla naplno využiť.

09. 05. 2024VIAC

 

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek