V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

SAPI
06. 03. 2024



2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy. 

Navyše už teraz efektívne supluje fosílne zdroje a znižuje tak uhlíkovú stopu, ktorá by bola inak vyprodukovaná - podľa odhadov sa vďaka nemu predchádza produkcii až 361 ton emisií ročne. Aj vďaka tomu dokáže zariadenie splatiť svoju uhlíkovú daň už za niečo málo než za rok svojho fungovania. Predbežne sa očakáva, že by úložisko mohlo mať návratnosť približne 3 a pol roka. Ako však upozorňuje samotný zhotoviteľ, ide iba o odhad a reálna doba návratnosti môže byť ešte kratšia.

Komentáre

Súvisiace

Kapacita energetických úložísk by mala do roku 2030 šesťnásobne narásť

Skupina G7 sa na aprílovom stretnutí v Taliansku dohodla na výrazných investíciách do energetických úložísk. Štáty G7 sa zhodli na rekordnom globálnom cieli - na kapacite až 1500 GW do roku 2030, čo by predstavovalo až šesťnásobný nárast oproti súčasnej kapacite.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské elektrárne investujú do novej fotovoltiky a batériových úložísk

S odstavením uhoľných elektrární v Novákoch a Vojanoch sa spoločnosti Slovenské elektrárne otvorila možnosť investícií do zelených energetických zdrojov a technológií, ktorú sa rozhodla naplno využiť.

09. 05. 2024VIAC

 

Česko spustilo do prevádzky svoj najväčší batériový systém

Nový batériový systém vo Vítkovicích, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky, má výkon až 10 MW, čím sa stáva najväčším systémom tohto druhu v Českej republike.

14. 02. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek