Česká republika ide príkladom v podpore OZE

SAPI
15. 03. 2023



Od zmeny vlády v roku 2020 si mnohí zástancovia zelenej energie sľubovali veľa. Nová vláda dokonca vo svojich cieľoch podporu OZE spomínala a Ministerstvo hospodárstva aj podniklo niektoré dôležité kroky. Žiaľ, stále máme ďaleko k masívnemu rozvoju zelených zdrojov. 

Naopak, česká vláda ukázala, kadiaľ môže viesť cesta, ak je záujem politikov skutočný a nie len deklarovaný. Do dvoch rokov totiž podporí až 200-tisíc fotovoltických zariadení na strechách, čo je dvojnásobok oproti cieľu v programovom vyhlásení. Vidíte aj vy ten ostrý kontrast s krokmi slovenskej vlády, ktorá neplní ani len tie málo ambiciózne ciele? A aby dobrých správ z Českej republiky nebolo málo, škótska spoločnosť na skladovanie energie Gravitricity chce pomocou vlastných technológií zmeniť bývalú uhoľnú baňu v Českej republike na prvý gravitačný zásobník energie v Európe. Veríme, že nás Česká republika nebude inšpirovať len na úrovni hláv štátov, ale že si tieto kroky všimnú aj členovia súčasnej a hlavne budúcich vlád.

Komentáre

Súvisiace

Kapacita energetických úložísk by mala do roku 2030 šesťnásobne narásť

Skupina G7 sa na aprílovom stretnutí v Taliansku dohodla na výrazných investíciách do energetických úložísk. Štáty G7 sa zhodli na rekordnom globálnom cieli - na kapacite až 1500 GW do roku 2030, čo by predstavovalo až šesťnásobný nárast oproti súčasnej kapacite.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské elektrárne investujú do novej fotovoltiky a batériových úložísk

S odstavením uhoľných elektrární v Novákoch a Vojanoch sa spoločnosti Slovenské elektrárne otvorila možnosť investícií do zelených energetických zdrojov a technológií, ktorú sa rozhodla naplno využiť.

09. 05. 2024VIAC

 

V Banskej Bystrici bolo spustené najväčšie batériové úložisko na Slovensku

2,7 megawattový výkon má nové smart batériové úložisko z dielne spoločnosti Fuergy. Úložisko dokáže poskytovať prevádzkovateľovi prenosovej sústavy podporné služby a zlepšiť tak flexibilitu sústavy.

06. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek