Česká cesta k lacnej elektrine: Veterné elektrárne ako kľúčový faktor

SAPI
14. 10. 2024



Aj Česká republika čelí otázke, ako zabezpečiť spoľahlivú a dostupnú energiu v nasledujúcich desaťročiach. Štúdia think-tanku Fakta o klimatu ukazuje, že rozvoj veterných elektrární je najefektívnejšou cestou k lacnej elektrine, a to v porovnaní so solárnymi, plynovými a jadrovými zdrojmi.

Kľúčové zistenia štúdie:

• Veterné elektrárne majú vyšší koeficient využitia a dokážu vyrábať elektrinu v čase, keď je dopyt najvyšší.

• Jadro, hoci bezemisné, môže mať neisté dopady na ceny elektriny. Jeho výstavba je nákladná a dlhá.

• Podpora veterných zdrojov by mohla znížiť ceny elektriny a zvýšiť konkurencieschopnosť SR na európskom trhu.

Veterná energetika by mala byť prioritou v energetickej koncepcii, ktorú plánuje vláda, spolu s energetickými úsporami a prepojením európskych sietí. Podľa expertov je dôležité investovať do všetkých obnoviteľných zdrojov, avšak rozvoj vetra by mal mať kľúčovú úlohu.

Komentáre

Súvisiace

Schválená novela zákona o EIA: Zmeny pre energetiku

Dňa 17. septembra 2024 poslanci NR SR schválili novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorá prináša zmeny pre energetický sektor. Novela bola schválená 78 hlasmi a nadobudne účinnosť 1. mája 2024.

14. 10. 2024VIAC

 

Aj na Slovensku sa dala minulý rok kúpiť elektrina za zápornú cenu

Až 90-krát mohli obchodníci s elektrinou na Slovensku v roku 2023 získať elektrinu a nielenže za ňu nezaplatiť, ale dokonca za jej kúpu dostať zaplatené. Podľa Agentúry Európskej únie pre spoluprácu regulačných organov v oblasti energetiky (ACER), ktorej členom je aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR, to podobne ako v iných krajinách EÚ súviselo najmä s výrazným zvýšením výroby zelenej elektriny z veterných a fotovoltických elektrární.

09. 09. 2024VIAC

 

Zníženie minimálnych odstupov veterných elektrární je krok vpred

Zníženie minimálnych odstupov veterných elektrární od obývaných oblastí je správny krok k rozvoju veternej energetiky na Slovensku. Významnej časti aktuálne pripravovaných projektov veterných parkov tak ubudla jedna z neprekonateľných bariér pre ich realizáciu.

31. 07. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek