ZVLÁŠTNE ROZHODNUTIE V KAUZE G-KOMPONENT. OKRESNÝ SÚD BRATISLAVA I ROZHODUJE INAK AKO OSTATNÉ SÚDY

SAPI
29. 04. 2019



Podľa rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I, výrobca elektriny nemá nárok na vrátenie platby za prístup. Tá istá sudkyňa v rovnaký deň vydala aj druhé, takmer totožné rozhodnutie.

Desiatky rozhodnutí už dali za pravdu výrobcom

Kauzu G-komponent pozorne sledujeme od jej začiatku. Už v čase, keď platbu za prístup zaviedla sporná vyhláška, existovali zásadné pochybnosti o jej ústavnosti a zákonnosti. To neskôr potvrdil aj Ústavný súd, ktorý časť vyhlášky zrušil.

Následne prišli desiatky rozsudkov okresných a krajských súdov, ktoré uložili distribučným spoločnostiam povinnosť vrátiť neoprávnene vyberané platby za prístup.


Celý článok si môžete prečítať tu.

Komentáre

Súvisiace

Vyššie poplatky za G-komponent zhoršia očakávaný nedostatok elektriny

Už v roku 2030 nebude mať Slovensko dostatok elektriny z vlastnej výroby a bude odkázané na jej dovoz. Súvisí to najmä s ekologizáciou priemyselnej výroby, ktorá bude prechádzať z plynu a iných palív na elektrinu, ale aj s ďalšími faktormi. Pripravované zvýšenie poplatku za pripojenie výrobných zdrojov elektriny do siete, tzv. G-komponent, môže ešte viac prehĺbiť očakávaný nedostatok elektriny.

14. 05. 2024VIAC

 

Zvýšenie poplatku za G-komponent o 233 percent zastaví rozvoj zelenej energetiky na Slovensku

Pripravované zvýšenie poplatku za tzv. G-komponent prinesie finančné problémy nielen existujúcim obnoviteľným zdrojom energií na Slovensku, ale bude znamenať aj stopku pre nové projekty. Dôsledky zvýšenia poplatku, ktoré pripravuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, však pocítia nielen zelené zdroje, ale aj ekonomika a zamestnanosť.

07. 05. 2024VIAC

 

SAPI: Ústavný súd SR odporuje sám sebe

Tretí senát Ústavného súdu SR vydal rozhodnutie v kauze platby za prístup do distribučnej sústavy (tzv. G-komponentu). Toto rozhodnutie sa zásadne odkláňa od rozhodnutia pléna Ústavného súdu v roku 2016, ktorý vyhlásil G-komponent za protiústavný. Zároveň poprelo desiatky rozhodnutí okresných a krajských súdov. Výrobcovia elektriny hovoria o nestabilite podnikateľského prostredia a konci právnej istoty.

13. 01. 2022VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek