V Česku prebieha diskusia o požiarnej (ne)bezpečnosti solárnych inštalácií

SAPI
22. 11. 2023



Bezpečnosť fotovoltických inštalácií je a zrejme aj dlho bude častou otázkou pri téme využitia solárnej energie. Už v minulosti sa objavila v českých médiách správa, že tu markantne stúpol počet požiarov inštalácií, pričom Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě už vtedy avizovala, že za touto štatistikou stoja najmä neodborné inštalácie. Portál Obnovitelně.cz vo svojej osvetovej činnosti pokračuje a opäť pripomína, že samotné fotovoltické panely za požiarmi nestoja a sú samé o sebe bezpečné. 

Najväčším vinníkom sú buď nekvalitné materiály použité na inštaláciu fotovoltiky alebo neodborná montáž - rovnako, ako u rôznych iných zariadení. Českí experti, obdobne ako už dlhodobo aj SAPI, napríklad aj cez svoj Kódex inštalatéra FVE, odporúča najmä opatrnosť pri výbere inštalatéra. Otázka bezpečnosti sa však netýka už iba fotovoltiky - prednedávnom Česko zaznamenalo aj požiar batériového úložiska, čo rozvírilo aj diskusiu o bezpečnosti batérií. Aj v tomto prípade však platí, že rizikovou položkou je odbornosť inštalácie a vedľajšie súčiastky, nie samotná batéria. To sa ukázalo byť pravdou napríklad aj v Austrálii, kde za nedávnym požiarom batérie stála chybná kabeláž, nie samotný akumulačný modul.

Komentáre

Súvisiace

Až 7 krajín sveta pokrýva takmer celú spotrebu elektriny obnovteľnými zdrojmi

Podľa najnovšej správy pokrýva až 7 krajín sveta viac než 99,7 % svojej spotreby elektrickej energie výlučne obnoviteľnými zdrojmi energie. Dve z krajín sú pritom v Európe - do tohto zoznamu sa totiž zaradilo aj Albánsko a Island.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské samosprávy podnikajú kroky k rozvoju udržateľnej energetiky

Z rozvoja udržateľnej energetiky, vrátane inštalácie obnoviteľných zdrojov energie, podpory energetickej efektívnosti a zavádzania podporných technológií, môžu čerpať významné benefity nielen súkromné spoločnosti, ale aj samosprávy. Aj preto sú čoraz bežnejšie - ale o nič menej potešujúce - správy o tom, ako slovenské samosprávy podnikajú aktivity posúvajúce svoju energetiku k udržateľnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Zástupcovia vlády, ministerstiev, štátnej správy, firiem a profesijných organizácií hovorili za okrúhlym stolom o budúcnosti slovenskej energetiky

V utorok 16. apríla 2024 si za jeden stôl sadli zástupcovia ministerstiev a ďalších orgánov štátnej správy, firiem a asociácií pôsobiacich v energetike, aby spoločne prediskutovali očakávania a plány Slovenska na ceste k uhlíkovej neutralite.

18. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek