SAPI vydala príručku pre zakladateľov energetických komunít

SAPI
14. 10. 2024



Veľký míľnik pre komunitnú energetiku na Slovensku

Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI) spravila dôležitý krok smerom k rozvoju komunitnej energetiky na Slovensku. V spolupráci s Európskou klimatickou iniciatívou (EUKI) pripravila prvú Príručku pre zakladateľov energetických komunít, ktorá bola oficiálne predstavená 18. septembra 2024 na podujatí organizovanom v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA).

 

Komunitná energetika na Slovensku

Komunitná energetika, teda spoločná výroba a zdieľanie energie, je v rámci Európskej únie stále populárnejším konceptom. Na Slovensku je však ešte len v začiatkoch. Do dnešného dňa sú oficiálne registrované iba tri energetické komunity, čo poukazuje na prekážky v legislatíve a nedostatok praktických skúseností. Tento stav bol predmetom diskusie už na SAPI Energy Conference 2023, kde sa téma po prvýkrát bližšie priblížila odbornej verejnosti.

 

Príručka – komplexný návod pre záujemcov

Nová príručka poskytuje záujemcom komplexné informácie o procese zakladania energetických komunít, od definícií, právneho rámca, typov komunít až po praktické kroky, ako navrhnúť a financovať obnoviteľné zdroje energie. „Tento dokument zahŕňa dôležité právne predpisy, a to nielen na Slovensku, ale aj v rámci EÚ, ktoré sú pre našu krajinu záväzné,“ uviedol spoluautor príručky Boris Valach zo SAPI.

 

Výzva na podnety a pripomienky

SAPI vyzýva všetkých záujemcov o komunitnú energetiku, odbornú verejnosť aj budúcich zakladateľov energetických komunít, aby zasielali svoje podnety a pripomienky k príručke. Týmto spôsobom chce asociácia zabezpečiť, že dokument bude čo najpraktickejší a prispôsobený reálnym potrebám praxe.

 

Prekážky a potenciál

Príručka sa venuje aj hlavným výzvam, ktorým čelia záujemci o založenie energetických komunít – od regulačných bariér, technických výziev až po problémy s financovaním. Napriek tomu sa odborníci zhodujú, že komunitná energetika má na Slovensku značný potenciál, čo potvrdil aj riaditeľ SAPI Ján Karaba: „Táto príručka je prvým komplexným usmernením pre tých, ktorí chcú vytvárať a manažovať energetické komunity u nás.“

Komentáre

Súvisiace

Veľký míľnik smerom k naštartovaniu rozvoja komunitnej energetiky na Slovensku

SAPI vydalo príručku pre záujemcov o založenie energetických komunít

19. 09. 2024VIAC

 

Obnoviteľné zdroje energie priniesli záporné ceny aj na Slovensko

Minulý rok sa obchodníci s elektrinou na Slovensku stretli až s 90 prípadmi, kedy mohli získať elektrinu za zápornú cenu, teda za ňu nezaplatili, ale naopak dostali zaplatené.

11. 09. 2024VIAC

 

SAPI sa stala členom Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD)

Od začiatku augusta je SAPI novým členom APZD s víziou posilniť podporu rozvoja obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku a urýchliť prechod k ekologicky udržateľnému priemyslu.

11. 09. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek