Duslo Šaľa vsádza na obnoviteľné zdroje – vietor, slnko a batérie pre energetickú samostatnosť

SAPI
18. 10. 2022



Spoločnosť Duslo Šaľa predstavila svoj zámer vybudovať veterný park o veľkosti šiestich alebo siedmych veterných turbín. Podľa materiálu, ktorý spoločnosť poskytla na posúdenie vplyvov na životné prostredie, má nový veterný park stáť na území, ktoré je aktuálne vyhradené na poľnohospodárske účely. Investícia do výroby elektrickej energie z vetra, ktorá sa pohybuje rádovo v desiatkach miliónoch eur, nie je pritom jediná, ktorú závod plánuje - vietor majú dopĺňať aj solárne panely. Duslo navyše ráta so zakomponovaním batériového úložiska pre nadbytočnú elektrinu, ktorá sa z obnoviteľných zdrojov vyrobí. Spoločnosť už skôr avizovala ekonomické problémy, ktoré jej spôsobujú vysoké ceny energií a možnosť úplného odstavenia svojej výroby. Investíciou do obnoviteľných zdrojov by tak mohla zmierniť ekonomickú záťaž, ktorú pociťuje, a poslúžiť ako pozitívny príklad pre ďalšie spoločnosti spadajúce do energeticky náročného odvetvia.

Komentáre

Súvisiace

Zaberajú veterné parky príliš veľa miesta? Ukazuje sa, že to nemusí byť úplne pravda

Pri projektovaní nových veterných parkov sa môžu objaviť názory, že zaberajú príliš veľa priestoru oproti iným elektrárňam založených napríklad na fosílnych palivách. Podľa novej štúdie kanadských vedcov sa však ukazuje, že pomer výkon - využitý priestor môže byť omnoho viac naklonený práve v prospech veterných parkov

09. 05. 2024VIAC

 

Veternú energiu naďalej sprevádzajú mýty, ovplyvňujú aj názory obyvateľov

Napriek nedávnym výskumom, ktoré nám ukazovali, že sa vnímanie veternej energie zo strany obyvateľstva postupne obracia k lepšiemu, nám prax ukazuje, že nás ešte stále čaká dlhá cesta k úplnej akceptácii verejnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Väčšina Slovákov je za vyššie využitie vetra, oslabuje aj NIMBY syndróm

nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne agentúry IPSOS, ktorý bol pripravený pre Národnú implementačnú a koordinačnú agentúru, vyplýva, že až približne 70 % percentám obyvateľov sa pozdáva myšlienka výstavby veterných parkov na území Slovenska.

28. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek