2 pádne dôvody na zdraženie fotovoltických panelov?

SAPI
13. 09. 2024



Ceny fotovoltických panelov dosiahli tento rok v septembri historické dno. Podľa expertov je však dlhodobo neudržateľné, aby výrobcovia predávali panely za ceny pod výrobné náklady, a finančne tak krvácali. Prečo sa ceny panelov budú musieť zvýšiť? A kedy k tomu dôjde? Aké technológie majú najväčšiu perspektívu?

O vývoji cien a novinkách vo fotovoltike môžete diskutovať s poprednými expertmi na medzinárodnej konferencii, ktorá sa uskutoční v Prahe v stredu 9. októbra 2024 počas veľtrhu modernej energetiky Smart Energy Forum

Cenové dno a potom skorý obrat?

Podľa Cenového indexu solárneho trhu OPIS, ktorý publikuje americká poradenská spoločnosť Dow Jones, sa veľkoobchodné ceny TOPCon panelov na hlavnom svetovom trhu v Číne minulý týždeň ustálili na úrovni vo výške 0,090 – 0,095 USD/Wp. Ide o nový cenový rekord v histórii svetovej fotovoltiky.


Tento rok na začiatku septembra však prvýkrát od roku 2023 začali stúpať ceny kremíkových doštičiek (wafers), ktoré predstavujú základnú surovinu na výrobu solárnych panelov. Ich zdraženie potvrdili poprední čínski výrobcovia, ktorí sa už nechystajú prerábať na ich výrobe pri absurdne nízkych cenách, ktoré na trhu panujú v súčasnosti.

Druhým dôvodom na zvýšenie cien fotovoltických panelov je zmena v hodnotení výberových konaní na výstavbu obrovských solárnych parkov v Číne. Minulý týždeň skupina najväčších výrobcov solárnych panelov v spolupráci s Čínskou asociáciou fotovoltického priemyslu (CPIA) vyzvala čínsku vládu na prehodnotenie kritérií na výber dodávateľov, kde doteraz rozhodujúcim kritériom bola predovšetkým cena.

Toto kritérium vyvolalo cenovú vojnu, ktorá sa premieta do extrémne nízkych cien fotovoltických panelov na trhu, ktoré ohrozujú kvalitu produktov a bezpečnosť solárnych elektrární. Preto poprední výrobcovia teraz navrhli, aby sa namiesto ceny  vo výberových konaniach ako hlavné kritérium vyžadovali produktové inovácie v kombinácii s finančným zázemím dodávateľov.

Aké technológie panelov  budú mať najväčšiu perspektívu?

Podľa expertov majú byť v blízkej budúcnosti rozvíjané hlavne dve najperspektívnejšie technológie fotovoltických panelov. Má ísť o TOPCon a HJT solárne panely.

TOPCon si upevnila pozíciu dominantnej technológie vo výrobe fotovoltických panelov v tomto roku a bude  dominovať i v budúcnosti. V tomto roku bude podiel TOPCon panelov na svetovom trhu predstavovať 60 % a výrobná kapacita týchto panelov dosiahne až 900 GW.

Experti odhadujú, že technológia TOPCon bude mať v podobe bifaciálnych (obojstranných)  panelov približne o 15 % vyššiu výťažnosť (množstvo vyrobenej energie na 1 kW inštalovaného výkonu) než technológie panelov typu XBC alebo HJT.

Účinnosť konverzie vyrobenej energie zo slnečného žiarenia z  TOPCon panelov sa bude v budúcnosti  zvyšovať pomocou integrácie s perovskitovou technológiou.  Vďaka tomu majú potom tandemové fotovoltické články TOPCon/perovskit potenciál účinnosti viac ako 30 %.

O trendoch a  vývoji fotovoltického trhu môžete diskutovať s poprednými expertmi na medzinárodnej fotovoltickej konferencii
Smart Energy Forum v Prahe v stredu 9. októbra 2024.

Na čo ďalšie sa môžete tešiť na Smart Energy Forum?

Ako každý rok je súčasťou
Smart Energy Forum výstava, kde sa predstaví viac než 80 firiem na ploche 8 000 m2. Môžete si tu prehliadnuť najvýkonnejšie panely od LONGI Solar, novú generáciu meničov od SolarEdge alebo na trh práve prichádzajúce batérie od AEG Solar.

Zľava pre členov SAPI

VSTUP na výstavu je ZADARMO. Na konferencii máme pre členov SAPI pripravenú zľavu vo výške 20 %, ktorú získate pri
online registrácii, keď zadáte zľavový kupón. Ten vám pošleme na vyžiadanie mailom.

Upozornenie: Platnosť zľavového kupónu je časovo obmedzená do 27. septembra 2024!!!

Komentáre

Súvisiace

Kybernetická bezpečnosť, dotácie a nová smernica NIS 2 na Slovensku

Člen Clustra kybernetickej bezpečnosti – Monet +, a.s., sekcia Pro ID spolu s kolegami z odboru kybernetickej bezpečnosti organizuje bezplatnú virtuálnu konferenciu, ktorá sa bude konať 08. 10. 2024.

25. 09. 2024VIAC

 

Smart Energy Forum

O trendoch a vývoji fotovoltického trhu môžete diskutovať s poprednými expertmi na medzinárodnej fotovoltickej konferencii Smart Energy Forum v Prahe v stredu 9. októbra 2024.

13. 09. 2024VIAC

 

Next Green Generation EU

Konferencia Next (Green) Generation EU vznikla ako reakcia na pandémiu a finančnú podporu zo strany Európskej komisie s názvom NextGenerationEU. Plán obnovy od roku umožňuje transformovať našu ekonomiku a spoločnosť, aby fungovala pre každého.

11. 09. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek