Vietor dostal stopku, do cesty sa mu postavilo usmernenie Úradu verejného zdravotníctva

SAPI
31. 01. 2024



Sektor veternej energetiky už bol na správnej ceste, no zdá sa, že vydýchnuť si bolo predčasné. Ďalšiu tvrdú ranu utŕžil z možno celkom neočakávaného zdroja - Úradu verejného zdravotníctva SR. Ten ešte v auguste vydal usmernenie pre posudzovanie hluku a vibrácií pri výstavbe veterných elektrární, podľa ktorého musia byť všetky elektrárne s výškou viac než 150 metrov umiestnené minimálne tri kilometre od obývaných území. 

Dnes sa ukazuje, aké devastačné toto rozhodnutie skutočne je - podľa Jána Lacka zo SAPI sa tento limit týka všetkých plánovaných projektov, ktoré sa dostali do posudzovania vplyvov na životné prostredie. Prakticky sa tak zmrazili investície vo výške takmer 1,5 miliardy eur. Pokladáme však za pozitívne, že pri nás v tejto veci stojí aj Ministerstvo hospodárstva, ktoré už informovalo, že bude ďalej rokovať s Úradom verejného zdravotníctva. Veríme tak, že sa čím skôr dospeje k novej podobe usmernenia, ktoré bude kompromisné, nie kompromitujúce.

Komentáre

Súvisiace

Zaberajú veterné parky príliš veľa miesta? Ukazuje sa, že to nemusí byť úplne pravda

Pri projektovaní nových veterných parkov sa môžu objaviť názory, že zaberajú príliš veľa priestoru oproti iným elektrárňam založených napríklad na fosílnych palivách. Podľa novej štúdie kanadských vedcov sa však ukazuje, že pomer výkon - využitý priestor môže byť omnoho viac naklonený práve v prospech veterných parkov

09. 05. 2024VIAC

 

Veternú energiu naďalej sprevádzajú mýty, ovplyvňujú aj názory obyvateľov

Napriek nedávnym výskumom, ktoré nám ukazovali, že sa vnímanie veternej energie zo strany obyvateľstva postupne obracia k lepšiemu, nám prax ukazuje, že nás ešte stále čaká dlhá cesta k úplnej akceptácii verejnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Väčšina Slovákov je za vyššie využitie vetra, oslabuje aj NIMBY syndróm

nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne agentúry IPSOS, ktorý bol pripravený pre Národnú implementačnú a koordinačnú agentúru, vyplýva, že až približne 70 % percentám obyvateľov sa pozdáva myšlienka výstavby veterných parkov na území Slovenska.

28. 03. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek