REPowerEU – PRÍLEŽITOSŤ ALEBO HROZBA PRE SLOVENSKÚ ENERGETIKU?

26.05.2022

SAPI
24. 05. 2022



Slovenská klimatická iniciatíva (SKI) pozýva na diskusiu REPowerEU – PRÍLEŽITOSŤ ALEBO HROZBA PRE SLOVENSKÚ ENERGETIKU?

Európska komisia predstavila 18. mája 2022 návrh akčného plánu REPowerEU (https://bit.ly/3yMMsQu). Akčný plán obsahuje konkrétne opatrenia, ktoré chce EK realizovať pre bezpečnejšiu, dostupnejšiu a čistejšiu energiu. Vzhľadom na vývoj udalostí a ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine sa k téme ochrany klímy postupne pridala aj aktuálna téma odstránenia závislosti na dovozoch ruského plynu, rozvoj úspor a obnoviteľných zdrojov energie. Už koncom tohto mesiaca, 30.-31. mája 2022 bude o návrhu REPowerEU rokovať Európska rada.

✅ S akým stanoviskom pôjde do Bruselu premiér Heger?

✅ Je REPowerEU pre našu energetiku skôr dobrá príležitosť alebo nebezpečná hrozba?

✅ Dokážeme fungovať bez ruského plynu? A ak áno kedy?

✅ Sme pripravení na masívne programy úspor, zvyšovania energetickej efektívnosti a rozvoj OZE?

Aj na tieto otázky budeme s našimi pozvanými odborníkmi hľadať odpovede, moderátorkou diskusie je Eva Mihockova. Svoje otázky môžete klásť prostredníctvom Slido – #SKI.

Hlavným cieľom Zelenej vízie pre Slovensko je otvoriť širšiu odbornú diskusiu o našej – klimatickou zmenou a dnes už aj vojnou – poznačenej budúcnosti naprieč sektormi.

Zúčastnite sa a buďte súčasťou diskusie. Partnerom diskusie je Friedrich-Ebert-Stiftung, Zastúpenie v Slovenskej republike

Miesto a čas

Miesto: Kníhkupectvo Martinus, Obchodná 516, 811 06 Bratislava

Online sledovanie: živý prenos môžete sledovať na YouTube kanály SME konferencie alebo na našom FB Klimatická iniciatíva.

Dátum a čas: 26. 05. 2022. | 17:00 – 18:30

Registrácia https://www.zelenavizia.sk/registracia

Hostia:

Richard Sulik - minister hospodárstva SR. Ekonóm, bývalý europoslanec a predseda NR SR. Zakladateľ a predseda politickej strany Sloboda a Solidarita.

Livia Vasakova - ekonómka - generálna riaditeľka Sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády SR. Predtým pôsobila ako vedúca Sekcie ekonomických analýz na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku

a na generálnom riaditeľstve pre energetiku v Európskej komisii v Bruseli.

Martin Hojsík- poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda hnutia Progresívne Slovensko. Vyštudovaný prírodovedec - genetik, ktorý dlhé roky pôsobil v organizácii Greenpeace na Slovensku i v zahraničí.

Peter Robl - predseda Správnej rady najväčšieho profesionálneho záujmového

združenia pre sektor budov na Slovensku - platformy Budovy pre budúcnosť. Téme udržateľnej výstavby a architektúry sa profesionálne venuje takmer 15 rokov.

Ministerstvo Hospodárstva SR

Budovy pre budúcnosť

SAPI

Priatelia Zeme-CEPA

Prognostický ústav CSPV SAV

Ministerstvo životného prostredia SR

Norbert Kurilla

Komentáre

Súvisiace

Až 7 krajín sveta pokrýva takmer celú spotrebu elektriny obnovteľnými zdrojmi

Podľa najnovšej správy pokrýva až 7 krajín sveta viac než 99,7 % svojej spotreby elektrickej energie výlučne obnoviteľnými zdrojmi energie. Dve z krajín sú pritom v Európe - do tohto zoznamu sa totiž zaradilo aj Albánsko a Island.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské samosprávy podnikajú kroky k rozvoju udržateľnej energetiky

Z rozvoja udržateľnej energetiky, vrátane inštalácie obnoviteľných zdrojov energie, podpory energetickej efektívnosti a zavádzania podporných technológií, môžu čerpať významné benefity nielen súkromné spoločnosti, ale aj samosprávy. Aj preto sú čoraz bežnejšie - ale o nič menej potešujúce - správy o tom, ako slovenské samosprávy podnikajú aktivity posúvajúce svoju energetiku k udržateľnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Solární energie a akumulace 2024

Dvojdenný formát tohtoročnej konferencie poskytne dostatočný priestor pre diskusiu o komplexných otázkach spojených s výrobou energie.

24. 04. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek