Nová kapitola v Pláne obnovy a odolnosti sľubuje rozvoj OZE

SAPI
03. 05. 2023



V najnovšej kapitole národného plánu obnovy, ktorá transponuje ciele plánu REPowerEU, bolo schválených hneď niekoľko opatrení, ktoré avizujú podporu geotermálnej aj veternej energie. 

Geotermálna energia po novom nebude automaticky podliehať plnému hodnoteniu EIA, ale iba zisťovaciemu konaniu. Iba v prípade, že by sa počas tejto fázy zistili možné riziká pre životné prostredie, bude potrebné podstúpiť plné hodnotenie. V prípade veternej energie plánuje Ministerstvo životného prostredia SR spolu s rezortom hospodárstva vytvoriť minimálne dve go-to zóny, kde by bolo možné postaviť až 40 turbín bez nutnosti hodnotenia vplyvov na životné prostredie. V oboch prípadoch bolo tiež schválené skrátenie procesu EIA, ktoré by po novom nemalo presiahnuť 3 mesiace pri zisťovacom konaní geotermálnych vrtov a 8 mesiacov pri plnom hodnotení veterných turbín s kapacitou nad 1 MW

Komentáre

Súvisiace

Zaberajú veterné parky príliš veľa miesta? Ukazuje sa, že to nemusí byť úplne pravda

Pri projektovaní nových veterných parkov sa môžu objaviť názory, že zaberajú príliš veľa priestoru oproti iným elektrárňam založených napríklad na fosílnych palivách. Podľa novej štúdie kanadských vedcov sa však ukazuje, že pomer výkon - využitý priestor môže byť omnoho viac naklonený práve v prospech veterných parkov

09. 05. 2024VIAC

 

Veternú energiu naďalej sprevádzajú mýty, ovplyvňujú aj názory obyvateľov

Napriek nedávnym výskumom, ktoré nám ukazovali, že sa vnímanie veternej energie zo strany obyvateľstva postupne obracia k lepšiemu, nám prax ukazuje, že nás ešte stále čaká dlhá cesta k úplnej akceptácii verejnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské samosprávy podnikajú kroky k rozvoju udržateľnej energetiky

Z rozvoja udržateľnej energetiky, vrátane inštalácie obnoviteľných zdrojov energie, podpory energetickej efektívnosti a zavádzania podporných technológií, môžu čerpať významné benefity nielen súkromné spoločnosti, ale aj samosprávy. Aj preto sú čoraz bežnejšie - ale o nič menej potešujúce - správy o tom, ako slovenské samosprávy podnikajú aktivity posúvajúce svoju energetiku k udržateľnosti.

09. 05. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek