Ministerstvo hospodárstva podporí OZE aj energetické úložiská

SAPI
26. 10. 2023



V rámci novej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti chce rezort hospodárstva podporiť výstavbu nových OZE. Podporované budú okrem vodných elektrární všetky technológie, vrátane geotermálnych a veterných inštalácií. Podstatná časť alokovaných financií je však určená aj na inštaláciu zariadení na uskladňovanie elektriny. Z celkovej čiastky 63,74 milióna eur, ktorá bola na výzvu vyčlenená, je až 52 miliónov určených na projekty zahŕňajúce ako OZE, tak aj batériové úložiská. O možnosti uskladňovania prebytočne vyrobenej elektriny sa už dlho hovorí ako o kľúčovej podmienke maximálneho využitia technológií OZE, ich finančná podpora preto vysiela signál, že by aj na Slovensku mohlo dôjsť k ich významnému pokroku. Žiadosti o podporu je možné zasielať až do 15. januára budúceho roku a žiadatelia môžu získať podporu v rozmedzí 2,5 až 5 miliónov eur, pričom projekty môžu byť realizované naprieč celou SR.

Komentáre

Súvisiace

Zaberajú veterné parky príliš veľa miesta? Ukazuje sa, že to nemusí byť úplne pravda

Pri projektovaní nových veterných parkov sa môžu objaviť názory, že zaberajú príliš veľa priestoru oproti iným elektrárňam založených napríklad na fosílnych palivách. Podľa novej štúdie kanadských vedcov sa však ukazuje, že pomer výkon - využitý priestor môže byť omnoho viac naklonený práve v prospech veterných parkov

09. 05. 2024VIAC

 

Veternú energiu naďalej sprevádzajú mýty, ovplyvňujú aj názory obyvateľov

Napriek nedávnym výskumom, ktoré nám ukazovali, že sa vnímanie veternej energie zo strany obyvateľstva postupne obracia k lepšiemu, nám prax ukazuje, že nás ešte stále čaká dlhá cesta k úplnej akceptácii verejnosti.

09. 05. 2024VIAC

 

Slovenské samosprávy podnikajú kroky k rozvoju udržateľnej energetiky

Z rozvoja udržateľnej energetiky, vrátane inštalácie obnoviteľných zdrojov energie, podpory energetickej efektívnosti a zavádzania podporných technológií, môžu čerpať významné benefity nielen súkromné spoločnosti, ale aj samosprávy. Aj preto sú čoraz bežnejšie - ale o nič menej potešujúce - správy o tom, ako slovenské samosprávy podnikajú aktivity posúvajúce svoju energetiku k udržateľnosti.

09. 05. 2024VIAC

VŠETKY AKTUALITY

Chcete dostávať najnovšie informácie?

Súhlasím so spracúvaním uvedených osobných údajov pre zasielanie noviniek